► Mini Pelgrimage

MINI-PELGRIMAGE rondom Vessem

4 dagen wandelen vanuit de Pelgrimshoeve
In het najaar van 2019 werd het startschot gegeven voor een mini-pelgrimage rondom Vessem. Er zijn 4 wandelingen uitgezet van 15 tot 25 km: de Rondjes Bosschuur, Middelbeers, Knegsel en Netersel.

Wandelaars worden individueel uitgenodigd om voor 4 dagen naar Vessem te komen. Men kan 3 of meer nachten van dinsdag t/m zondag op de gebruikelijke voorwaarden op de Pelgrimshoeve verblijven, het boekje kopen bij de gastmensen en aan de wandel gaan. We hebben het een mini-pelgrimage genoemd, omdat men zich 4 dagen kan terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven op een plek die uitnodigt om tot innerlijke rust te komen.

“Door te lopen ontmoet ik je elke keer opnieuw,
mijn beste reisgenoot”,
R. Tagore.

De wandelingen staan beschreven in het boekje en daarnaast is veel informatie toegevoegd over de streek waar je doorheen loopt: de natuur en cultuur van het land van de acht zaligheden.

Waarom een mini-pelgrimage?
Wat is pelgrimeren eigenlijk? Pelgrim Jeroen Gooskens formuleerde het als volgt: “Pelgrimeren is wandelen met je ziel, kijken met je innerlijk oog, luisteren met je hart, en zo het geheim van het leven op het spoor komen.” Daarvoor hoef je dus niet naar Rome of Santiago … pelgrimeren kun je overal. Dus ook vanuit de Pelgrimshoeve in Vessem.
Zo wordt wandelen een meditatieve vorm van bewegen die een openheid voor je natuurlijke en culturele omgeving bewerkstelligt en een weg naar binnen creëert, een ont-dekkingsreis als het ware…
Velen hebben al eens opgemerkt dat pelgrimeren een helende en transformerende functie kan hebben. Veel pelgrims gaan op pad met de wens om hun leven te verrijken, of om antwoorden te vinden op lastige vraagstukken. Wetenschappelijk onderzoek heeft de helende werking van wandelen en pelgrimeren intussen bewezen, en er wordt nog veel onderzoek naar verricht. Ook de Camino Academie heeft hier in 2019 een studiedag aan gewijd.
Pelgrimshoeve Kafarnaüm is een pleisterplaats op je levenspad. Een plek voor oriëntatie, inspiratie en bezinning. Een plek waar je tot innerlijke rust kunt komen. Hier kun je afstand nemen van je dagelijkse leven en ruimte zoeken in jezelf. De Pelgrimshoeve wil mensen die op deze manier onderweg zijn, gastvrij ontvangen en een plezierig verblijf bieden.
De omgeving van Vessem biedt zich aan om dagen in de natuur rond te trekken. Het gebied heeft een lange geschiedenis.

“Vele wegen kent het leven,
maar van al die wegen is er één die ik heb te gaan.
Die éne is voor mij, die éne slechts.
En of ik wil of niet, díe weg heb ik te gaan.
De keuze is dus niet de weg, want die koos mij.
De keuze is de wijze, hoe die weg te gaan.
Met onwil om de kuilen en de stenen,
met verzet, omdat de zon een weg die door ravijnen gaat,
haast niet bereiken kan.
Of met de wil om aan het einde van die weg milder te zijn,
en wijzer, dan aan het begin.
Die weg koos mij, ik kies voor hem!”

naar Dag Hammarskjöld

4 dagen op stap
Op dag 1 staat een wandeling van ong. 15 km op het programma van Vessem via Halfmijl, het natuurreservaat Klein- en Grootmeer, twee vennen die op een natuurlijke manier zijn ontstaan door zandverstuiving, via de Buikheide naar Rietven en terug naar Vessem. Deze route, ‘Rondje Bosschuur’, gaat grotendeels door het bosgebied ten oosten en noordoosten van Vessem.
De wandeling van dag 2, ‘Rondje Middelbeers’, is ong. 20 km en gaat langs het dal van de Kleine Beerze (in ontwikkeling) naar het noorden naar Middelbeers en via het Pelgrimspad over de Landschotsche Heide terug naar Vessem.
Dag 3 is een ‘Rondje Knegsel’ van ong. 23 km. De route loopt eerst door het dal van de weer meanderende Kleine Beerze richting het zuiden naar Duizel, en buigt daar af richting het oosten naar Knegsel. Via Halfmijl (grafheuvels) gaat de route weer terug naar Vessem.
Op dag 4 gaat de wandeling van ong. 24 km, ‘Rondje Netersel’, via Casteren naar Netersel en Westelbeers ten (noord-)westen van Vessem en door een afwisselend landschap van akkers, weilanden, bos en heide weer terug naar Vessem. Deze wandeling is gemakkelijk eventueel in te korten.